Bezienswaardigheden Franeker en omgeving

Franeker en in de friese taal Frjentsjer,  is onlosmakelijk verbonden aan de Elfstedentocht. Niet alleen de befaamde schaatstocht gaat door de stad, maar ook duizenden deelnemers aan b.v. de fiets-, wandel-, motoren-, kano-elfstedentocht passeren de stempelpost in de stad.

De stad is ook wereldwijd bekend van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het model van ons planetenstelsel is  gemaakt door Eise Eisinga, wolkammer van beroep en studeerde in zijn vrije tijd sterrenkunde. Uniek in de wereld en sinds mei 2016 verder uitgebreid met een nieuw pand vol interactieve snufjes, U zult verbaasd staan van het vernuft van Eise Eisinga, die meer dan 200 jaar geleden in het plafond van zijn woonkamer een planetarium bouwde dat op de dag van vandaag de stand van de planeten in ons zonnestelsel nauwkeurig aangeeft. Koningin Beatrix en haar familie werd op 30 april 2008 zelfs door Eise Eisinga door onze stad begeleid.

De binnenstad heeft nog vele historische panden. Tussen 1585 en 1843 had Franeker een universiteit. Het was naast Leiden de enige universiteit van het land. Franeker trok horden studenten en professoren, die zich bezig hielden met godgeleerdheid, rechten, geneeskunde, letteren of wijsbegeerte. Het was soms zo gezellig, dat de Academie Franekerensis ook bekend stond als “suypacademie”.   Het stadhuis, het Korendragershuisje,  de Martinikerk (ca. 1421) en ook de stinzen van de oude friese adel (0.a. Martenahuis 1498, Cammingahuis 14e eeuw), het bolwerk met zijn wachthuisjes, de imposante professorenhuizen en academiegebouwen, het café de Bogt Fen Guné (oudste studentencafé van Friesland),  natuurlijk het Museum Martena en nog veel meer zijn een bezoek meer dan waard.

 • Eise Eisinga Planetarium

 • Oortwolk Fontein

Kaatsen is een friese balsport en eens in het jaar, de 5e woensdag na 30 juni, vinden er de beroemde kaatskampioenschappen plaats. Dit is dan ook een feestdag in Franeker. Dit kampioenschap wordt de PC genoemd. Er wordt gekaatst om de titel kaatskoning (PC-koning) en de winnaar  krijgt de koningsbal. De kaatskoppels spelen hier op het voor kaatsters alom bekende Friese Heilige Gras van It Sjûkelân. Het winnen van de PC  is voor een kaatster het hoogst bereikbare.  In het kaatsmuseum, kan men alles te weten komen over deze friese sport. www.keatsmuseum.frl

De gemeente Waadhoeke (Stad Franeker en 16 oude (terp) dorpen) wordt begrensd door de Waddenzee. Door de gemeente kronkelt van de Waddenwijk naar het midden van Friesland de Slachtedyk. Deze middeleeuwse dijk is eens in de vier jaar het decor van een marathon en wandeltocht met duizenden deelnemers.

Franeker heeft een verscheidenheid aan restaurants waar men na een dagje uit een heerlijke maaltijd kan nuttigen. Zie linksonder voor enkele culinaire tips.
Er is een sporthal, zwembad, jachthaven, bibliotheek en Schouwburg De Koornbeurs, meerdere musea en monumentale gebouwen.
Uw gastheer Tjeerd Rinsma is een geboren en getogen Franeker en weet u alles over zijn stad en de omgeving te vertellen.

Restaurant tips

 1. Bij Restaurant de Stadsherberg in Franeker ontvangt u 10% korting op uw diner op vertoon van uw kamersleutel. (Reserveren aanbevolen)
  www.stadsherbergfraneker.nl
 2. Ristorante Toscanini    (Reserveren aanbevolen)
  www.toscanini.nl
 3. Restaurant de Grillerije
  www.degrillerije.nl
 4. Grandcafé de Doelen
  www.dedoelen-franeker.nl
 5. Chinees Restaurant Cheung Kwong
  www.cheungkwong.nl
 6. De Poort van Franeker  (Reserveren aanbevolen)
  www.poortvanfraneker.nl
 7. Herberg Het wapen van Friesland in Easterlittens  (Reserveren aanbevolen)
  www.hetwapenvanfriesland.nl

Voor een speciale gelegenheid kunt u ook eens denken aan een cadeaubon ter waarde van elk bedrag u wenst. Deze bon is onbeperkt geldig.

Poptaslot Marssum

Noardwest Fryslân

Noardwest Fryslân. Het land van fraaie vergezichten en immer wisselende wolkenpartijen. Een gebied ook met een uniek karakter en vele recreatiemogelijkheden. U vindt hier historische stadjes en uitgestrekte weilanden waar het Friese zwartbonte vee vredig graast. Noardwest Fryslân is ook het land van vaarten, meren en kanalen. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en watersporters waar ook cultuurliefhebbers aan hun trekken komen.

Tal van musea hebben jong en oud veel te bieden. Ook de vele (terp)dorpjes met vaak mooi gerestaureerde zadeldakkerkjes zijn een bezoekje waard. En de vele dijken, van Slachte tot de Zeedijk, zijn het indrukwekkende monument van de eeuwenlange strijd tegen het water. Noardwest Fryslân een regio om ontdekt te worden.

Alle nazomer activiteiten zijn te vinden op: https://www.oudezee.nl/neisimmer/

Voor activiteiten en evenementen bezoek www.uytland.nl en www.greidhoeke.com

Of neem een kijkje op deze site: friesland.nl

Fietsen, wandelen en de wadden

Fietsroutes: Onze Bed en breakfast ligt aan het fietsroutenetwerk Fryslân “Noardwest”, knooppunt 05. Dit biedt u een scala aan mogelijkheden. Een kaart ligt ter beschikking.

Verschillende wandelroutes: van stadswandeling Franeker tot Elfstedentocht te voet. Het Jabikspaad, onderdeel van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, loopt voor wandelaars door Franeker en voor fietsers zelfs door Lutje Lollum.

Bezoek eens Terschelling, Vlieland of Ameland. De veerdiensten in Harlingen en Holwerd naar de Waddeneilanden zijn snel en makkelijk bereikbaar.

Woudagemaal Lemmer

Jopie Huisman Museum

© Copyright - B&B Lutje Lollum - Onderhoud: Label79